Een vrouw in de techniek, dat zien we helaas te weinig. Bij metaalbewerkingsbedrijf MCM werken wel een aantal vrouwen. We gaan in gesprek met Martine Knobbe, personeelsfunctionaris bij MCM Marknesse; 

Martine, kun jij jezelf eens voorstellen?
Ja zeker! Ik ben Martine, 34 jaar oud en ik woon in Sint Jansklooster met mijn man John en onze twee dochters. Ik ben een echte bezig bij; wekelijks sta ik 3 à 4 keer op het volleybalveld, als speelster en trainster bij VVSA in Vollenhove, ik ben betrokken bij het jeugdwerk van de kerk en momenteel ben ik druk met het jeugdcorso. Als ik thuis ben, ben ik graag in onze tuin bezig waar ik even lekker mijn hoofd kan leeg maken. Zichtwerk, zo fijn!

Ik vind het lastig om mijn goede en slechte eigenschappen te omschrijven haha. Soms zijn je goede eigenschappen ook direct je slechte. Maar als ik een antwoord moet geven, ben ik sociaal, perfectionistisch en heb ik een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Die laatste twee zijn ook direct mijn slechte eigenschappen. Ook kan ik best wel eigenwijs zijn, dat helpt mij ook niet altijd.

En je bent personeelsfunctionaris, kun je die rol eens uitleggen?

We zijn een maakbedrijf en dat doen we met vele mensen. Zonder deze mensen komt het werk niet af, dat beseffen we goed bij MCM. Mijn taak is om alles rondom personeelszaken zo goed mogelijk te organiseren en te regelen. Van contracten en salarisadministratie tot opleiding en vitaliteit. Een zeer brede functie, dat past goed bij mij!

Martine Knobbe de Vries

Je bent je carrière op een hele andere manier begonnen, toch?

Klopt. Ik ben begonnen in de horeca, eerst in het hotel/restaurant van mijn vader, waar ik voornamelijk in de bediening werkte en veel contact had met de gasten. Daarna ben ik -na een aantal omzwervingen in binnen- en buitenland-, samen met mijn broertje en vader de uitdaging in het ondernemerschap aangegaan. Mijn rol binnen het bedrijf? Het verzorgen van de financiële- en personele administratie, de planning en het organiseren van congressen, feesten en partijen.

In 2017 hebben wij de bedrijfsvoering aangepast en één bedrijf afgestoten. Ik heb toen besloten uit het familiebedrijf te stappen en weer in loondienst te gaan. Eerst bij een bouwopleider, daar hielp ik onder andere jonge jongens met het uitstippelen van hun opleidingspad. Dat vond ik heel erg leuk, het was altijd mijn missie om tot de kern van de student te komen; wat drijft je nu écht? En dan samen kijken wat het beste paste.

Tijdens het werken bij deze bouwopleider, werd mij heel duidelijk dat alles wat je aandacht geeft, groeit. Wij mensen zijn echt kudde dieren, we volgen veelal. Maar dat brengt je meestal niet op de plek waar je echt naar zoekt. Ik vind het een uitdaging om de echte individu te vinden en daarop verder te borduren.

Groei is ontwikkeling, ontwikkeling is groei!

Nu bij MCM zit je goed op je plek, klopt dat?

Ja, dat klopt! Ik kan nu veel meer naar de lange termijn kijken, bij de mens én bij de organisatie. Zo heb ik drie jaar geleden de fit met MCM week bedacht. Een week waarin we extra aandacht hebben voor vitaliteit en gezondheid. Dit doen we onder andere door het aanbieden van periodieke medische onderzoeken, een gezonde lunch en sportieve activiteiten zoals een volleybaltoernooi en de ‘fiets naar je werk-dag’.

Ik krijg bij MCM de ruimte om mee te denken en sturing te geven; naast de fitweek is het project ‘MCM een lerende organisatie’ een mooi voorbeeld. Door samen met studenten te onderzoeken hoe het gesteld is met de leercultuur binnen MCM, heb ik het opleidingsplan kunnen ontwikkelen. We hebben inzicht gekregen in de wensen en behoeftes van de medewerkers. Nu kunnen we gericht sturen op opleiding én persoonlijke ontwikkeling, hoe gaaf is dat!  Door te werken aan zulke mooie projecten kan ik mijzelf blijven uitdagen en dat heb ik wel nodig.

MCM groeit hard, zeker de afgelopen jaren is er veel gebeurd: De verhuizing, digitalisering, nieuwe manier van werken en veel nieuwe collega’s. We blijven als techniekbedrijf ontwikkelen en innoveren. De komende jaren zie ik mijn rol daarin ook wel veranderen;  Door nog actiever te werken aan de beleidsmatige kant van mijn functie hoop ik nog meer voor mijn collega’s te kunnen betekenen. Ik vind psychologie en coaching ook interessant, daar zou ik ook zeker meer mee willen doen.

Vrouwen in metaal

Goed om te horen, Martine! Zou je willen dat je meer vrouwen kunt begeleiden in jouw rol?

Absoluut! Er zijn maar weinig vrouwen aan het werk in de totale metaalbranche, en dat is echt zonde.

Ik denk zelf dat dat komt omdat de branche van oudsher niet zo’n chique uitstraling heeft. Men heeft nog het beeld dat het werken in de metaal zwaar en vies werk is, in een stoffige werkomgeving. Tegenwoordig is dat heel anders en zijn er veel verfijnde werkzaamheden die heel goed passen bij vrouwen. Het werken in de metaaltechniek is zoveel meer dan lassen en slijpen!