Plezier in je werk is voor mij het belangrijkste!

Deze week gaan we in gesprek met Jan van Vilsteren. Vandaag (1 december) exact 45 jaar in dienst en werkzaam bij de verspaning van MCM. Een ware mijlpaal waar wij erg blij mee zijn.

Jan van Vilsteren draaibank

Jan, al 45 jaar in dienst. Zo lang bestaat MCM toch nog niet?

Klopt, ik ben inderdaad al zo lang in dienst, maar MCM bestaat nog geen 45 jaar! Dat komt omdat ik eerst werkte bij Ploeg. De afdeling staalbouw van Ploeg is 31 jaar geleden voortgezet als MCM door mijn broer Cor en Epko Haijer. Verspaning is mijn specialiteit. Ik startte binnen MCM als chef werkplaats maar kwam erachter dat dat niet voor mij was weggelegd. Als ik leiding geef wil ik ook weten waar ik het over heb. Ik wilde liever zelf bezig zijn met de productie en dan met name op mijn eigen werkgebied: de verspaning.

Ik probeer het beste uit mijzelf te halen, maar ik probeer het ook te delen – Jan van Vilsteren

Bij MCM hebben we best veel afwisseling in het werk. Ieder vakgebied heeft verschillende takken. Boren, tappen, frezen, draaien, vloeiboren, kotteren hoort er allemaal bij op de verspaning, dat maakt het werk leuk.

De verspaning groeide bij MCM met de jaren en ik werd het aanspreekpunt van de afdeling als meewerkend voorman. Ik probeer het beste uit mijzelf te halen, maar ik probeer het ook te delen. Vanwege het naderen van mijn pensioengerechtigde leeftijd ben ik nu geen voorman meer. Het is verstandig om tijdig een jongere vervanger neer te zetten op deze plek. Maar ik miste vanaf dat moment wel de informatie die je als voorman krijgt. Mijn betrokkenheid kan ik nu toepassen als lid van de Personeelsvertegenwoordiging. Ik heb daarmee weer het gevoel dat ik kan bijdragen aan de hele organisatie.

Welke wijzigingen heb je gezien in de afgelopen jaren?

Terugkijkend naar de afgelopen 45 jaar heb ik te maken gehad met enorme veranderingen in de techniek. Deze verbeteringen zijn enorm snel gegaan. Van paard en wagen naar Formule 1 wagen, zo voelt het. Het bleef steeds leuk omdat er nieuwe gereedschappen kwamen, er meer mogelijk was. Ook geweldig om steeds nieuwe kennis op te doen waar je je voordeel mee kunt doen in het dagelijkse werk. Mede daardoor ben ik nooit uitgekeken op het werken in de metaal.

Er is zo veel veranderd in de werkomstandigheden. Als je kijkt naar de werkplaats waar ik vroeger liep en de huidige werkruimte; dat is geweldig. Vroeger plakte je bijna aan het metaal vast bij vorst, moest je het doen met een heatertje. Moet je nu kijken hoe goed we het voor elkaar hebben, ook met alle ondersteunende middelen als hefgereedschappen en zwenkkranen. Goed om je dat te realiseren!

Doordat de organisatie groter is geworden, is het werk ook meer verdeeld. Het klantcontact mis ik daardoor wel. Jammer dat er geen klanten meer binnen komen om even snel iets te laten maken. Dat vond ik altijd erg leuk. Als een machinebouwer of een boer een onderdeel nodig had, gingen we dat vroeger wel eens direct ter plaatse maken. Dat had iets moois, want de klant kwam met een probleem binnen en ging met een glimlach weg. Maar die tijden zijn niet meer, en dat is prima!

Jan van Vilsteren draaibank

Wat waren echte hoogtepunten?

Waar ik nog van kan genieten, is het feest dat werd georganiseerd toen MCM 25 jaar bestond. Dat was een feest voor echt iedereen die hier werkte. Tekenend voor de sfeer: iedereen was erbij betrokken. We hadden een fantastisch feest waarbij iedereen enorm trots was op ons bedrijf. Met zelfs een eigen bedrijfsband met collega’s. Ook denk ik met plezier terug aan het slaan van de eerste paal van het pand aan de Expansie. Ach, er zijn zoveel hoogtepunten geweest!

Hoe zorg jij dat je fijn kan samenwerken?

Voor een goede, duurzame samenwerking met collega’s en met het management, vind ik het erg belangrijk dat we elkaar kunnen vertrouwen. Dit heeft te maken met hoe je met iemand omgaat. Ik ben daar altijd wel mee bezig. Toen één van mijn directe collega’s hier begon als stagiair, ging er al snel iets mis. Tijdens het frezen stond er een instelling verkeerd waardoor een stuk gereedschap brak. Dat is heel vervelend en kost al snel een paar  honderd euro. Maar ik zag bij hem vooral iemand die het maximale uit het gereedschap wil halen. Ik merkte dat hij snapte waarom het verkeerd ging en had er vertrouwen in dat hij het ging redden. Inmiddels werkt hij hier al een tijdje en zie ik heel veel kennis en kwaliteit in wat hij doet en kan. Ik ben ervan overtuigd dat vertrouwen een van de belangrijkste factoren is voor succes!

Ik ga vaak het gesprek aan met mensen, ik luister graag. Daarbij probeer ik de mensen te lezen en besteed ook aandacht aan de thuissituatie, dat is immers de basis. Je moet een ander waarderen. Dat doet wat met mensen, geeft ieder een fijn gevoel. Met elkaar moeten we het regelen, de taken verdelen en elkaar respecteren. Soms weten we precies te benoemen wat er fout gaat, maar is het best moeilijk om aan te geven hoe we dit kunnen veranderen. Goed om je dat ook te realiseren. Van dat soort dingen leer je heel veel.

Met elkaar maken we mooie producten en daar kunnen we trots op wezen. Producten met de verschillende facetten van de metaalbewerking. Bijvoorbeeld de drogers voor Hosokawa of de spuitbomen voor Agrifac: daar zitten onderdelen in waar je zelf aan gewerkt hebt. Mooie dingen voor de klanten en de samenleving. Daar ben ik trots op. Ik ga voorlopig dus nog niet stoppen met dit mooie vak!