ROOK EN MCM, ZUIVER IN DE SAMENWERKING

Rook pijpleidingbouw staat al meer dan 50 jaar garant voor ontwerp, bouw en onderhoud van maatwerk drink- en industriewaterzuiveringsinstallaties. De organisatie uit Sint Jansklooster werkt voornamelijk voor grote drinkwaterbedrijven zoals Vitens en Waterbedrijf Groningen. Vaak als hoofdaannemer en steeds vaker in samenwerking. Vanaf het ontwerp en de werktuigkundige bouw, de productie en montage van leidingen, pompen en tanks, Rook heeft het gehele productieproces in eigen huis. Maar ook het ondergronds leidingwerk op het terrein, de reiniging van kelders en de beluchtingssystemen worden uit handen genomen van de opdrachtgever.

Projectleider en -engineer Hans Hessels werkt inmiddels tweeëneenhalf jaar bij de organisatie. Hij vertelt over de drukte in deze periode. “Door het Covid-19 virus zijn er meer mensen thuis en is het hoogseizoen dat normaal rond mei begint al veel eerder gestart. Er wordt simpelweg meer water gebruikt. Dat betekent dat we snel installaties moeten bijplaatsen. Dat vergt veel capaciteit van onze teams. We werken inmiddels met drie grond- en vijf montageploegen en een team van zo’n vijfendertig man. Bovendien worden we steeds eerder in het traject meegenomen en dat betekent meer voorstudie en meer druk op engineering.”

“WE KUNNEN MAKKELIJK EVEN LANGS IN MARKNESSE OM ZAKEN AF TE STEMMEN”

“Aan de andere kant heb ik het in die jaren bij Rook nog niet echt rustig gezien. En dat is ook een van de redenen dat we naar MCM zijn gegaan. We houden bij voorkeur het productiewerk intern, maar soms hebben we gewoon meer productiecapaciteit nodig. Het is dan fijn om te weten dat we een specialist kunnen inschakelen die begrijpt wat we willen. Zo hebben we een serie grote “wasbakken” voor monsters uitbesteed en heeft MCM afgelopen jaar een verdeelgoot van bijna 12 meter geproduceerd. Dat is geen standaardwerk, ook niet voor ons. Maar het was vakwerk.”

“Bij de eerste zoektocht naar een partner in metaal viel het ons op dat MCM scherp geprijsd is. Ze zijn competitief en weten waar ze over praten. De 3D tekeningen die we krijgen, kunnen we eenvoudig inpassen in onze ontwerpen richting de klant. Onze samenwerking is helder. Bovendien is Marknesse in de buurt en dat maakt het makkelijker om even langs te gaan om zaken af te stemmen.”