Samen strijden tegen het water

Michiel van den Noort was salesmanager, maar besloot een jaar of zes geleden het stuur om te gooien. Met het award winnende patent op een zelfregulerend waterkeringssysteem ging hij de boer op. Zijn missie: een oplossing aanreiken voor het groeiende probleem van extreme overstromingen. En dat lukt heel aardig. De combinatie van zakelijk en technisch inzicht biedt veel voordelen in een vakgebied dat draait om innovatie en daadkracht.  

Uitgangspunt van het succes van HYFLO was in eerste instantie het ontwerp, de oplossing zelf, uitgedacht en vastgelegd door vader Johann in 1995. Maar minstens net zo belangrijk is het netwerk. Van den Noort besloot om ieder onderdeel van het proces te outsourcen bij de beste partijen uit de markt. Hij vond dealers net naam en connecties over de hele wereld en koos voor Nederlandse partners in de productie. Met de kennis en ervaring die ons land heeft met watermanagement en innovatie bleek dit een zeer sterke strategie.

Constructiebedrijf

OP ZOEK NAAR BETROUWBARE PARTNERS

“Ik was op zoek naar een partij die zowel aluminium, staal als RVS kon behandelen. Daar zijn er in de regio niet heel veel van. Na een eerste selectie kwam ik in contact met MCM uit Marknesse en mijn contactpersoon Einjo Buiskool Dat voelde vanaf de start goed en ontwikkelde de afgelopen jaren steeds verder. MCM heeft de juiste schaalgrootte en ze houden hier net als ik van de nieuwste snufjes. Dat zie ik ook terug in de machinerie die men gebruikt. MCM kent het product inmiddels door en door en is in staat om in het gehele productieproces te adviseren. De prijs-kwaliteitverhouding en de flexibiliteit van MCM zijn daarnaast van onschatbare waarde. Iedere waterkering is maatwerk en dat betekent veel doorrekenen, schakelen en keuzes durven maken. Daar heb je betrouwbare partners voor nodig.”

“ZE HOUDEN HIER NET ALS IK VAN DE NIEUWSTE SNUFJES”

Na een aantal jaar komen inmiddels doorlopend waterkerende producten uit de productiehallen. Dit zijn kleinere oplossingen voor bedrijven of particulieren. “Hier zit nog veel groei in en we bekijken dan ook continu de mogelijkheden om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen, geeft Van den Noort aan. “Daarnaast voeren we ieder jaar een aantal grote projecten uit.” In 2016 maakte HYFLO in Nederland naam met de waterkering in de haven van Spakenburg. Het was de langste zelfsluitende waterkering ter wereld en het eerste dorp in Nederland dat op deze wijze werd beschermd. In Amerika en Australië was deze waterkeringsoplossing al eerder omarmd.

VERTROUWEN IN DE TOEKOMST

In Australië is bijvoorbeeld een wet aangenomen waarbij de ondergrondse parkeergarages verplicht uitgerust moeten worden met een waterkering zoals die van HYFLO. Daar ligt nog enorm veel potentie. Op het moment van dit interview wordt door HYFLO en MCM een project gerealiseerd in Stonehaven, aan de noordoostkust van Schotland. Het betreft hier een vloedwaterkeringssysteem met een totale lengte van circa 200 meter, verdeeld over 34 compartimenten. De strijd tegen het water en de noodzaak voor slimme oplossingen worden de komende jaren niet minder. Michiel kijkt dan ook met veel vertrouwen naar de toekomst.

Project MCM Hyflo self closing flood barrier in Spakenburg

OVER HYFLO

HYFLO werd opgericht in januari 2014 om de productie op te zetten voor de Self Closing Flood Barriers (SCFB ™) om te voldoen aan de groeiende vraag naar wereldwijde oplossingen voor extreme overstromingen en om de hoogst mogelijke kwaliteit voor alle componenten te bereiken. Daarom zijn alle componenten opnieuw ontworpen door de civieltechnische specialisten van Hyflo en worden er sterkteberekeningen en verschillende tests uitgevoerd. De SCFB ™ is gemaakt van zeer duurzame materialen, ontworpen voor minimaal 50 tot 100 jaar en blijft vrijwel jarenlang onderhoudsvrij.

 

HYFLO-PRODUCTIE

De SCFB ™ kan bovendien op elke gewenste lengte worden gebouwd. Alle componenten van de SCFB ™ worden geproduceerd in Nederland en worden geregistreerd en getest. Een van de belangrijkste componenten van de SCFB ™ is de zwevende wand. Deze bestaat uit een schuimkern met een glasvezel buitenlaag. De wand is versterkt met composiet profielen en geweven glasvezel en is vervaardigd in een speciaal ontworpen mal waardoor de zwevende wanden uit één stuk gemaakt kunnen worden. Deze combinatie geeft de wand extra stevigheid en maakt hem erg licht.

Hyflo en de dealers helpen lokale architecten en civiel ingenieurs met de nodige berekeningen en tekeningen om te komen tot maximale oplossingen.