SAMEN GRENZEN VERLEGGEN

Opdracht
De opdracht die Agrifac bij ons heeft neergelegd? Produceer onze producten zo efficiënt mogelijk, lever een product van hoge kwaliteit en help continu mee te verbeteren.

In praktijk leveren we al decennia lang spuitbomen en onderdelen voor gewasbeschermingsmachines in de akkerbouw. Juist in de samenwerking met Agrifac komt het woord partnership duidelijk tot uiting. Onze jarenlange samenwerking zorgt voor een continue optimalisatie van de processen en producten.

Constructiebedrijf Lasrobot

Samen grenzen verleggen

Agrifac produceert, sinds 1994 zelfstandig, innovatieve hulpmiddelen om wereldwijd voldoende, voedzaam en veilig voedsel te kunnen verbouwen. Deze vooruitstrevende organisatie uit Steenwijk ontwikkelt technische middelen die niet alleen buitengewoon slim in elkaar zitten en bovendien simpel zijn in gebruik. Bij Agricfac noemen ze dat Brilliant Simple.

We spreken met Jan Roelof Booij, Purchase Manager van Agrifac. Hij is al meer dan 30 jaar bij de organisatie werkzaam en heeft de samenwerking met MCM vanaf de start af meegemaakt. “Door de groei van Agrifac in de jaren negentig waren we genoodzaakt op zoek te gaan naar meer leveranciers. We startten met wat kleine projecten, maar door de jaren heen zijn we trouw aan elkaar gebleven. Als innovatieve organisatie werken we uitsluitend met leveranciers die mee kunnen en dat heeft MCM wel bewezen. De eis was bovendien dat MCM ook de schaalgrootte aan zou kunnen. In die 25 jaar zijn we van 20-30 naar 150 tot 200 eenheden gegroeid en de doelstelling is om dit de komende jaren te verdubbelen. We zijn een belangrijke klant, maar willen niet de enige grote klant zijn. Andersom is MCM een cruciale leverancier. Ze zijn met ons meegegroeid qua productie, efficientie en logistiek.”

Het verkleinen van onze gezamenlijke ecologische voetafdruk

“In de jaren ’80 produceerden we voornamelijk gedragen, opgebouwd op een trekker, en getrokken sproeimachines. We waren pas net begonnen met de eerste zelfrijdende modellen. De maximale maat was 27 meter breed. We leveren nu modulair spuitbomen van 24 tot 55 meter breed en iedere machine is zelfrijdend. We zijn internationaal actief en leveren voornamelijk aan grote, financieel krachtige organisaties.” Elke Agrifac machine wordt ontwikkeld volgens het “4e for growers” concept. Dit betekent dat efficientie, economie, ergonomie en ecologie doorslaggevend zijn. Om te voorkomen dat we met elkaar meer en meer land cultiveren, wordt de organisatie uitgedaagd de voedselproductie op bestaande landbouwgrond te verhogen en tegelijk onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Constructiebedrijf

Volgens Agrifac

“Onze organisaties zijn in al die jaren steeds meer met elkaar vergroeid. Dagelijks hebben we op verschillende disciplines contact met elkaar. MCM weet wat we verwachten en hoe ze ons met onze doelen kunnen ondersteunen. Zo hebben ze voor ons o.a. een “supermarkt” ingericht voor losse bestellingen. Wij bestellen de onderdelen en zij maken het ‘gerecht’. Vandaag bestellen is binnen vijf weken leveren. Dat kan alleen als er vertrouwen is.”