"Schakel tussen klant en zijn product. Tof om daar deel van uit te mogen maken.”

We zijn in gesprek met Mathijn Maas, vijf jaar geleden startte hij als junior werkvoorbereider en wist zich door te ontwikkelen tot senior werkvoorbereider bij MCM. Tijdens het gesprek merken we al snel dat de diversiteit van de functie hem aantrekt. Wat hem nog meer aanspreekt in het werken bij MCM? Lees snel verder!

Mathijn Maas Werkvoorbereider

Mathijn had altijd al interesse in techniek en begon zijn carrière met een mbo-opleiding Werktuigbouwkunde, vanuit deze opleiding heeft hij stage mogen lopen bij een aantal leuke bedrijven in de Noordoostpolder; “Veel van de bedrijven waar ik voorheen stageliep, zijn nu klanten waar ik mee in contact ben. Het helpt dat ik weet wat er bij onze klant speelt, dat maakt het werk makkelijker en veel leuker. Je weet waar je het voor doet!’

Na het afronden van zijn mbo-opleiding, koos Maas ervoor om dezelfde opleiding op het hbo te volgen. Na het behalen van zijn diploma, en een half jaartje reizen, ging Mathijn aan het werk bij een machinebouwer in Rutten als tekenaar.

Werkvoorbereiding MCM Marknesse

“Partner in metaal, samen met de klant mooie producten wegzetten die indirect de hele wereld over gaan.”

“Ik heb twee jaar gewerkt als tekenaar bij een machinebouwer, daar heb ik erg veel geleerd en heb dat altijd erg leuk gevonden. Toch merkte ik dat ik het contact met de klant miste, ik was veel op mijzelf en kon soms weken met één project bezig zijn, dat past niet bij mij”.

Via-via kwam Mathijn bij MCM op gesprek, voor de functie junior werkvoorbereider.

“Deze functie sprak mij direct aan, ik had hier veel meer contact met de klant en werkte aan  heel diverse projecten. Van een klein plaatje voor bij de voordeur, tot een liftcabine of zelfs een kunstwerk. “

Hoe ziet jouw dag er uit, Mathijn?
“Ik begin de dag meestal met een kop koffie met wat collega’s, even lekker rustig opstarten. Daarna bespreken we met ons team welke opdrachten binnen zijn gekomen en welke opdrachten prioriteit hebben. Vanuit daar verdelen we de taken en pakt iedereen zijn eigen onderdeel op. Dat kan betekenen dat ik offline ga programmeren, dat houdt in dat we machines vooraf instellen zodat ze dat in de productie niet meer hoeven te doen. Dat scheelt veel tijd en beperkt de foutmarge” vertelt Mathijn.

“Gedurende de dag komen er vaak vragen van klanten en vanuit de productie, ik vind het erg leuk om te schakelen vanuit een commerciële, adviserende rol naar operationele taken.”

“Werkvoorbereider: Schakel tussen klant en zijn product. Tof om daar deel van uit te mogen maken.”

Ook zitten er regelmatig leuke verassingen in het werk: “Soms krijg ik een schets van een klant en moet ik een tekening in AutoCAD maken. Met mijn werktuigbouwkundige achtergrond vind ik dat een leuke afwisseling. Ook help ik vaak klanten die er met tekenen niet uitkomen en adviseer ik ze om processen anders in te richten zodat productietijd of materiaal kan worden bespaard. Dat scheelt hen uiteindelijk in de kosten.”

220614_rondleiding zagerij Maria Basisschool_Mathijn_4

“Zo ziet elke dag er anders uit, maar buiten mijn afwisselende takenpakket, is ook het klantenpakket erg divers. Het ene moment heb je contact met een fabrikant van sorteermachines voor bloembollen, het andere moment belt een bedrijf dat luxe jachten bouwt.“

Werken bij MCM

Wanneer de ‘waarom-vraag’ over het werken bij MCM komt, ligt het antwoord snel klaar: “De onderlinge sfeer is erg goed. Iedereen is direct aanspreekbaar  en alles is erg transparant. Op werkgebied hebben we over alle lagen geen geheimen voor elkaar, dat werkt heel erg prettig.”

“Tijdens de pauzes wordt er veel gekaart in de kantine, dat is echt heel leuk. Je ziet dan verschillende afdelingen, van werkvloer tot management, met elkaar klaverjassen, je bent er daardoor écht even uit en je leert je collega’s op een andere manier kennen. Dat doet heel veel met de werksfeer.”

“Daarnaast is ook alles voor elkaar bij MCM. Het nieuwe pand werkt erg prettig en over alles is nagedacht. “Extra mooi om klanten  om klanten uit te nodigen en te laten zien hoe we hier werken.” MCM is altijd actief bezig met de promotie van de sector. “We geven voorlichting op scholen en groepen kunnen hier een rondleiding krijgen. Ik geniet ervan om de kinderen hier alles te laten zien, mooi hoe enthousiast ze hier rondkijken!”

Ook is er voldoende ruimte om je te ontwikkelen binnen het bedrijf: “Als ik nog iets zou mogen vertellen aan de toekomstige MCM’er; er is binnen MCM gelegenheid om verder te kijken. Er wordt veel ruimte geboden om wat nieuws te leren. Als je huidige functie niet helemaal is wat je zoekt, kun je altijd ervaring opdoen op een andere plaats binnen het bedrijf. ”.

MCM Marknesse

“Ja, ik ben trots om voor MCM te werken!”

“Er werken veel verschillende mensen bij MCM, de één begint net, de ander gaat al bijna met pensioen. Dat maakt dat we veel van elkaar kunnen leren, dat is mooi om te zien!”

Zijn er dan ook nadelen aan het werk?

“Mwa, Ik kan niet direct iets bedenken eigenlijk. Soms is het een uitdaging dat klanten steeds meer eisen van ons, maar dat maakt ons als bedrijf ook weer beter. Dus dat zie ik niet direct als een nadeel. Het prikkelt je om continu te verbeteren.”

Treed jij in de voetsporen van Mathijn als Werkvoorbereider? Bekijk dan onze vacature voor senior werkvoorbereider.