"Ik kan het heel erg waarderen dat iedereen hier gelijk aan elkaar is."

Bij MCM vinden we het prachtig om te zien dat medewerkers gemotiveerd zijn om iets nieuws te leren en door te groeien binnen het bedrijf. Deze keer spreken we met de 21-jarige Mischa Tietema uit Kuinre, die met een heel andere achtergrond bij MCM aan de slag ging en nu doorgroeit binnen ons metaalbewerkingsbedrijf.

WhatsApp Image 2024-08-27 at 10.43.27 (1)

Mischa, je komt uit een heel andere hoek dan de metaalsector. Kun je daar eens over vertellen?

Dat klopt! Toen ik van het VMBO afkwam, wilde ik graag gaan studeren, maar een havo-opleiding paste niet bij me. Daarom ben ik gaan kijken welke vooropleiding ik kon gaan doen om daarna verder te studeren. Ik koos voor de mbo-opleiding Juridisch Medewerker, omdat ‘recht’ mij erg interesseerde. In de schoolbanken vond ik alles nog erg interessant, maar toen ik stage ging lopen bij een notariskantoor en later bij een advocatenkantoor, kwam ik er al snel achter dat dit niet mijn vakgebied was; veel te nauwkeurig, alles volgens protocollen en weinig snelheid. Niets voor mij. Toch koos ik ervoor om mijn opleiding af te ronden, anders was dat natuurlijk zonde van mijn tijd geweest.

Toen ik klaar was met deze opleiding, ben ik gaan werken bij een kassenbedrijf aan de Lindeweg in Luttelgeest, waar ik tijdens mijn opleiding ook al werkte, maar nu kon ik daar vast aan de slag. Al snel deed ik veel diverse klussen en gaf ik leiding aan groepen jongeren. Ik was eigenlijk een soort rechterhand van de eigenaar. Ik heb daar echt geleerd wat hard werken betekent en dat het loont om dat te doen. Een heel waardevolle levensles. Vanuit daar heb ik ook gekeken naar een opleiding passend bij de teelt in de kassen, maar dat bleek ook niet bij mij te passen.

Metaalbewerking is een prachtig vak.

Hoe kwam je toen in de metaal terecht?

In 2022 raakte ik in gesprek met mijn maatje Dylan. Hij werkt al een tijdje bij MCM op de kantafdeling en vertelde dat daar nog plek was; hij vroeg of dat niets voor mij was. In eerste instantie dacht ik dat hij gek was; ik heb niets met metaal en het is niets voor mij om repeterend werk te doen in zo’n grote fabriek. Maar eigenlijk had ik geen idee wat dit inhield: metaalbewerking is een prachtig vak en MCM is absoluut niet de fabriek die ik voor ogen had. Ik zag een lopende band voor me, zoals in een autofabriek, maar dat is helemaal niet het geval.

Inmiddels heb ik het technische vak helemaal gevonden; ik heb de afgelopen twee jaar op de kantafdeling gewerkt en ontzettend veel geleerd. Het is echt een uitdaging, en daar hou ik van. Ook thuis ben ik technisch bezig: ik sleutel graag mee aan de crossauto van mijn broer en las zo nu en dan buitenkachels voor vrienden en familie. Het plaatwerk en zetwerk kan ik dan mooi hier bij MCM doen; dat is een mooi voordeel aan het werken bij een metaalbedrijf!

Toch merk ik ook dat ik meer kan, en ik hou ervan om uitgedaagd te worden. Ik zou het zonde vinden als ik over tien jaar wakker word en denk: “Shit, ik heb niks geleerd.” Toen ik tijdens de jaargesprekken met mijn leidinggevenden Hessel en Peter aangaf dat ik meer wilde omdat ik bang was dat ik me anders zou gaan vervelen, kwamen zij met de kans om proef te draaien als werkvoorbereider voor het plaatwerk en dat lijkt mij een mooie nieuwe uitdaging!

Ik zit nu zo’n twee weken op kantoor en ik moet zeggen dat het mij erg goed bevalt. Het is echt een uitdaging; ik moet alle systemen leren kennen, alle trucjes, eigenlijk alles. Maar gelukkig helpen mijn collega’s mij hier goed bij en het grappige is dat ik mijn collega’s ook al kan helpen met mijn kennis over plaatwerk. Die wisselwerking geeft mij het gevoel dat ik echt onderdeel van het team ben, dat vind ik heel mooi!

Ik zou het zonde vinden als ik over 10 jaar wakker word en denk “Shit ik heb niets geleerd.”

Hoe bevalt het bij MCM?

Ik werk nu bijna twee jaar bij MCM en dat bevalt heel goed. Ik kan het heel erg waarderen dat iedereen hier gelijk aan elkaar is. Dat komt vooral naar voren tijdens de vrijmibo of bedrijfsuitjes. Daar leer je elkaar op een heel andere manier kennen. Doordat je elkaar beter leert kennen met een biertje, durf je ook makkelijker een moeilijk gesprek aan te gaan met elkaar, of het nu met een directe collega of operationeel directeur Hessel is.