Marten, wat leuk dat je mee wilt werken aan dit interview. Kun je jezelf eerst eens voorstellen?

Mijn naam is Marten Cuperus, ik ben 37 jaar oud en woon samen met mijn vrouw en twee kinderen in Joure. Thuis vind ik het heerlijk om lekker actief te zijn met mijn kinderen, bijvoorbeeld om samen te gaan fietsen, daar kan ik echt van genieten.

In mijn vrije tijd ga ik graag naar de sportschool en of ben ik met mijn vriendenteam te vinden op het voetbalveld van SC Joure om een balletje te trappen. Om de kunst af te kijken, ga ik al sinds 1995 naar SC Heerenveen. Ik vind het heerlijk om lekker bezig te zijn en mijn gezin staat daarin altijd voorop. En natuurlijk werk ik met de Lasrobot, daar vertel ik graag meer over!

Marten

En je bent actief bij de lasrobot, toch?


Sinds anderhalf jaar ben ik werkzaam als lasrobot operator Hiervoor werkte ik als lasser op de spuitbomen afdeling van MCM, maar daar raakte ik voor mijn gevoel uitgeleerd. Gelukkig werd dat ook opgemerkt door mijn toenmalige voorman en Adjunct-directeur Hessel en ik kreeg de kans om een aantal dagen mee te lopen bij de lasrobot.
Van beide kanten klikte dat heel goed en sinds oktober 2021 ben ik werkzaam als operator bij de lasrobot. Iets waar ik erg veel uitdaging en energie uithaal.

Over de Lasrobot

Een lasrobot is ingericht om een tijdswinst te behalen door een efficiëntere manier van werken. In de meeste gevallen is de tijdswinst zo’n 50%. Naast tijdwinst is ook de constante kwaliteit van de lassen een groot voordeel. Zeker wanneer de marges nihil zijn, biedt een lasrobot veel mogelijkheden.

Lasrobot metaalbedrijf

Kun je jouw werkzaamheden omschrijven?

Mijn taak is veel omvattend; Een project begint altijd met het instellen van de machine. Vooraf maak ik een mal en een voorbeeld met de hand, daarna stel ik de robot in. Ik zoek de beste manier voor de robot om te lassen, vooral kwaliteit en efficiëntie zijn hierin erg belangrijk.

Wanneer de robot is ingesteld, zorg ik voor de toe- en afvoer van de producten, maar mijn grootste uitdaging is om het lasproces te optimaliseren. Ik stel mijzelf constant de vraag; hoe kan dit beter? Hoe kan die las nog strakker? Hoe kan het nog sneller? Zo houd ik mijzelf scherp en zorg ik dat onze klanten tevreden blijven.

Wanneer het lasproces klaar is, doe ik altijd een strikte eindcontrole. Mochten aanpassingen nodig zijn, dan doe ik dat ook. Maar meestal is het al goed.

Hoe ik mijn werk omschrijf? Het is vooral heel leuk eigenlijk!

– Marten Cuperus

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

In de nabije toekomst wil ik zoveel mogelijk leren over de lasrobot. Er is nog zoveel mogelijk! Zelf wil ik de beste worden in de productie. Gelukkig krijg ik bij MCM genoeg ruimte om mijzelf te ontwikkelen. Er zijn regelmatig cursussen waardoor ik nog beter begrijp wat de machine doet. Wat ik nog wil leren? Zwaailassen, dat is best uitdagend en komt niet heel vaak voor, maar ik zou het graag leren! Ook wil ik leren hoe je een tactiele las legt, dat houdt in dat de robot gaat voelen hoe de constructie loopt en dan zelf de lijn volgt. Onze machine kan dat wel, maar wij zijn hier nog onvoldoende in thuis.

Over een aantal jaren zie ik mijzelf misschien wel op kantoor zitten, daar waar voorman Roy Stam nu zit. Maar daar ben ik nu nog niet echt mee bezig. Ik wil nu gewoon blijven ontwikkelen en alles leren over de robot!

Lasrobot voordelen

Ik krijg de meeste energie van de constante afwisseling van nieuwe producten en materialen. Zo zijn we onlangs ook begonnen met RVS lassen, dat vraagt toch weer een andere manier van instellen en de parameters zijn anders. Ik vind het leuk om ook hier het maximale uit te halen. Ik krijg energie van de complexe producten, zeker wanneer de marges nihil zijn. Dit triggert mij de processen te verbeteren, samen met mijn collega’s ben ik altijd opzoek naar de perfect las.

Het geeft mij voldoening als het lukt om een betere las te leggen óf als het sneller gaat dan gepland. Dat is altijd een strijd! Maar, kwaliteit gaat altijd voorop.

En hoe ziet de toekomst van de lasrobot eruit?

In de toekomst denk ik dat we bij MCM nog veel meer gebruik gaan maken van de lasrobot.  Door verschillende aanpassingen te doen in en rondom de robot, wordt er steeds meer mogelijk. Op korte termijn verwacht ik dat wij ook de spuitbomen gaan lassen met de robot. We zijn momenteel druk bezig de huidige lastafel hiervoor anders in te richten. Ook zie ik toekomst in het uitbreiden van de afdeling met een andere, grotere robot. Ik vind het leuk om daarover mee te denk samen met Roy en Idriss. Het geeft mij voldoening dat ik daar ook een mening over mag geven!

Wat maakt MCM een prettig bedrijf om te werken, volgens jou?

Ik werk inmiddels al zo’n 8 jaar bij MCM, de tijd vliegt! Ik heb het enorm naar mijn zin, dat komt door de zeer goede sfeer binnen het bedrijf en op onze afdeling. Er is tijd voor een lolletje en we kunnen het goed vinden met elkaar. Daarnaast vind ik het prettig dat mijn leidinggevende écht weet wie ik ben. De overstap van lasser naar lasrobotoperator heeft mij goed gedaan. Op mijn vorige afdeling was ik voor mijn gevoel uitgeleerd en raakte ik enigszins gedemotiveerd. Gelukkig werd dat gezien door mijn leidinggevende en anticipeerde hij daarop door samen een plan te maken richting de toekomst. Nu zit ik veel beter op mijn plek en in mijn vel!

Zoek jij ook voldoening in je werk en ben jij net zo gemotiveerd als Marten om alles te leren? We zijn altijd op zoek naar gemotiveerde collega’s. Bekijk hier onze vacaturepagina!