‘Zo maken ze van iedereen een vakman, daar kom ik voor. ‘

Werkend leren, dat klinkt als een prima combinatie, toch? Bij MCM lopen zeven jonge jongens die al doende willen leren. Cobus Stuut is een van deze jongens. We vroegen hem over zijn leertraject bij MCM.

Cobus Stuut BBL MCM
Cobus, kun je eens iets over jezelf vertellen?

Ja, zeker! Ik ben Cobus Stuut, 21 jaar en ik volg de BBL opleiding Constructie- en plaattechnoloog Niveau 4 op het Friese Poort in Emmeloord. Naast dit werken-leren traject mag ik graag voetballen in het tweede elftal van Flevo Boys. In de tijd die ik daarnaast over hou, verbouw ik mijn woning. Het meeste doe ik zelf. Dat is best een uitdaging, maar gelukkig ben ik handig. Dat scheelt!

Ik werk al 5 jaar bij MCM en ben nu bezig met mijn derde opleiding. Deze opleiding is een BBL-opleiding, waarin ik vier dagen werk en één dag naar school ga. Dat is eigenlijk ontstaan nadat ik vanuit mijn BOL-opleiding een meeloopstage liep bij MCM. Ik begreep daar dat het ook mogelijk is om te werken en te leren tegelijk.

Ik ben zelf niet zo’n type om elke dag op school te zitten en ben liever gewoon aan het werk. In gesprek met mijn ouders, MCM en school hebben we de keuze gemaakt dat dit beter bij mij past, en ik ben nog steeds heel blij met deze keuze!

De opleiding die ik nu volg, duurt twee jaar. Ik zit nu in het tweede jaar en dat betekent dat ik straks klaar ben met school. Na drie opleidingen vind ik dat ook wel prima zo, maar ik hou ervan om uitgedaagd te worden, dus ik zou in de toekomst nog wel graag cursussen volgen of certificaten halen.

Hoe ziet jouw leertraject er uit bij MCM?

Bij MCM werk ik op de afdeling Constructie Staal, daar leer ik door gewoon te doen. Het geeft mij veel voldoening om in grote projecten, verschillende onderdelen in elkaar te lassen. Of juist heel precies werk te doen voor klanten als Seed Processing Holland. Ik hou wel van uitdagend werk, dat geeft een kick!

Mijn werkzaamheden wisselen regelmatig en dat vind ik lekker! Een groot deel van mijn tijd ben ik bezig met het samenstellen en aflassen van producten, maar het komt ook wel eens voor dat ik producten ga assembleren met een collega. Zo hebben we onlangs een aantal Hyflo bakken in elkaar gezet, dat is een prettige afwisseling en is leuk om te doen.

Het geeft een kick als ik mijn producten netjes afleveren binnen de afgesproken tijd, dat is soms best een uitdaging en daar had ik in het begin moeite mee. Inmiddels lukt dat mij steeds beter.

Mijn begeleider Arno geeft mij regelmatig tips en laat mij zien waar ik kan verbeteren. Mijn grootste leerdoel voor de komende periode is om slimmer te werken waardoor mijn efficiëntie verhoogd wordt. Dat is soms best lastig, maar gelukkig krijg ik goede hulp van Arno en andere collega’s.

Binnen MCM krijg ik echt de ruimte om te leren, school staat altijd voorop bij MCM. Dat vind ik heel gunstig en zorgt ervoor dat ik met een gerust hart naar school kan, ook als het soms wat te druk is op de afdeling. Van klasgenoten hoor ik wel eens dat die ruimte niet echt geboden wordt bij de bedrijven waar zij hun vak leren. Ik ben me er dan ook van bewust dat dit echt een voordeel is van het werken-leren bij MCM. Daarnaast neemt iedereen ook de tijd om mij wat te leren, bijvoorbeeld mijn begeleider Arno. Zo groei ik stapje voor stapje.

(Tekst loopt door na foto)

Cobus en Arno MCM BBL
Wat viel je op, toen je startte bij MCM?

Als je binnenkomt op de constructie bij MCM mag je eerst meelopen op alle afdelingen, vanuit deze ‘snuffelstage’ kun je kijken wat je leuk vindt om te doen. Zo kun je een goed overwogen keuze maken. Daaruit blijkt dat het belang van de leerling voorop staat, dat wordt zeer gewaardeerd door mij, maar ook door andere leerlingen en stagiairs.

Wanneer je een keuze hebt gemaakt, word je in het diepe gegooid. Dat klinkt heel gemeen, maar dat is juist heel goed. Je krijgt een aantal uitdagende opdrachten en aan de hand van je resultaten maken ze een plan waar je jezelf gaat verbeteren. Ik ben ervan overtuigd dat dit dé manier is om snel en goed te leren.

‘Zo maken ze van iedereen een vakman, daar kom ik voor. ‘

Je loopt al vijf jaar mee, wat vind jij een groot voordeel van MCM als leerbedrijf?

De diversiteit binnen het bedrijf zie ik als een groot voordeel. Je spreekt medewerkers die soms al 30 jaar binnen het bedrijf werken en ontzettend veel ervaring hebben. Daar kan ik van leren, dat is waardevol.

Ik heb het goed naar mijn zin bij MCM, de sfeer is erg goed en er wordt goed voor mij gezorgd met bijvoorbeeld leuke bedrijfsuitjes. In de pauze zit het hele bedrijf bij elkaar in de kantine, waardoor je ook collega’s leert kennen van andere afdelingen ook van bijvoorbeeld kantoor. Het is een hele vlakke organisatie.

(Tekst gaat door onder foto)

Lasbedrijf
Hoe ziet jouw toekomst eruit bij MCM?

Over een paar jaar zou ik graag zelf leerlingen begeleiden. Op die manier kan ik iets teruggeven wat ik nu krijg. Dat lijkt me erg leuk. Als ik in de verdere toekomst kijk, lijkt het me leuk om leiding te geven over de afdeling Constructie Staal.

Lijkt het jou ook leuk om te leren en te werken tegelijk? Dan is een BBL-opleiding wellicht een goede oplossing voor jou! Bespreek dit met school, je ouders en eventueel een bedrijf. Dat is belangrijk. Het Opleidingsbedrijf Metaal kan je ook meer informatie geven.

Ook werkend leren?

Wil jij ook een leer-werktraject volgen bij MCM? Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar op de plaatewerkerij en de constructie-afdeling van MCM. Neem eens vrijblijvend contact op met personeelsfunctionaris Martine de Vries om te horen of zo’n traject bij jou past!

Of bekijk de vacature hier!